Hvidsten Kro

Historiker holder foredrag om den indsats, en gruppe mennesker i Hvidsten satte deres liv ind på i 1943-1944

Tirsdag 20. september kl. 19.30

Det er barskt at være i krig. Det ved man i Ukraine i dag, men det vidste man også i Danmark under besættelsen 1940 – 1945. Og det kan man blive mindet om, når Kulturens Venner i Engesvang tirsdag 20. september har foredrag om Hvidstensgruppens bedrifter – og død.

Det er den pensionerede historiker Hans Nejsum fra Hvidsten, der kommer og fortæller om, hvad der skete i hans by i 1943 – 1944.

Godsejeren på Overgaard spurgte på et tidspunkt kroejeren i Hvidsten, Marius Fiil, om han kunne samle en gruppe, der ville tage i  mod våben og sprængstoffer, som engelske flyvere ville kaste ned i et moseområde lidt udenfor Hvidsten. Marius Fiil sagde ja, samlede nogle mænd, og modtog i de kommende måneder masser af sprængstof, som blev fordelt til modstandsgrupper rundt om i Jylland.

Det gik længe godt, men besættelsesmagten kom på sporet af gruppen, og ved aktion i marts 1944, blev de fleste af gruppens medlemmer anholdt. Otte blev dømt til døden og henrettet nogle måneder senere ved skydning i Ryvangen i København.

– Det er en utrolig spændende historie. Det er jo også derfor, at der nu er lavet to film om Hvidstengruppen. Og især for os her på egnen er Hvidstensgruppens historie ekstra nærværende, da der jo også her i Engesvang og Kragelund var en aktiv modtagegruppe i krigens slutning, siger Lone Thestrup fra Kulturens Venner.

Hun oplyser, at man kan købe billetter til foredraget på Kulturens Venners hjemmeside og i Dagli’Brugsen.

Pris 50 kr.

Billetter i Dagli’Brugsen eller på www.engesvangkultur.dk