Kvonn

Færøaften og koncert med færøske Kvonn

Der var noget til alle sanser, da Kulturens Venner i Engesvang fredag aften havde indbudt til færøsk aften i kulturhuset Den Gamle Biograf.

Der var først og fremmest lyden af nordatlantisk folkemusik med den færøske musikgruppe Kvonn.

Men der var også en maleriudstilling af Silkeborgmaleren Ryan Riiskjær med motiver fra Færøerne, og i foyeren var der udstilling af færøsk husflid og en smagsprøve på tørret torsk.

Endelig var der fællesspisning med retter inspireret fra øerne i Nordatlanten i form af en ret med torsk og en ret med lammeskank. Dertil var der mulighed for at købe Föroya Bjor og andre færøske øl.

I sin velkomst fortalte formanden for Kulturens Venner, Helga Knorr, at arrangementet udspringer af at Kulturens Venner har været indbudt til at deltage i et udviklingsarbejde under Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad. Det var et arbejde om at gentænke mulighederne for små spillesteder i landsbyer. Det førte til muligheden for at teste af, om man i en landsby som Engesvang kan samle tilhørere til en koncert med en folkemusikgruppe fra Færøerne.

Det kunne man altså. Der var solgt 110 billetter til arrangementet. Mange fra Engesvang, men lige så mange fra nabobyer.

Tilhørerne fik ud over det kulinariske og malerkunsten en musikalsk oplevelse, idet Kvonn er en Færøernes mest populære folkemusikgruppe, og dets leder, Kristian Blak, er en af de mest betydningsfulde i færøsk musikliv som leder af flere musikgrupper, direktør for et pladeselskab og direktør for en musikfestival. Efter koncerten i Engesvang skulle han videre til en koncert i Sydafrika med en anden konstellation af musikere.

Det er gruppens medlemmer, der skriver det mest af musikken. Men det er inspireret af folkemusik især på Færøerne, Shetlandsøerene og Orkneyøerne. En af de store forbilleder er Jens Chr. Svabo, der i 1781 udgav en bog med historiske optegnelser om Færøerne, blandt andet med melodierne fra gamle færøske kvad. Det kom der både historier og musik ud af i kulturhuset i Engesvang.

Kvonn har spillet koncerter overalt i verden, og seneste pladeudgivelse er fra 2015: Einglarót. Gruppen findes i to versioner med fire eller fem musikere. Ved koncerten i Engesvang var det den store udgave med Angelika Nielsen (violin), Sharon Weiss (blokfløjte), Ívar Bærentsen (mandolin og guitar),  Mikael Blak (bas) og Kristian Blak (klaver).

Efter koncerten i Engesvang fortsatte Mikael og Kristian Blak sammen med et par andre færøske musikere til en turné i Sydafrika under orkesternavnet Yggdrasil.

Se flere billeder fra aftenen i dette album: KLIK