Kulturen i Engesvang åbner igen

I måneder har kulturhuset Den Gamle Biograf i Engesvang stået gabende tom. Men nu vågner huset op igen.
Huset har allerede været lejet ud til barnedåbsfester, og 3. september begynder det igen med kulturarrangementer, fortæller formanden for foreningen Kulturens Venner, Helga Knorr.
– Nu vover vi stille og roligt at gå i gang. Der er en lang række restriktioner, vi skal overholde, men vi skal da igen have arrangementer, vi kan samles om, siger Helga Knorr.
Hun fortæller, at man lægger ud med jazzcafe torsdag 3. september. 17. september er der et arrangement, hvor medlemmer af Soroptimister International i Engesvang og Silkeborg fortæller om deres hjælpearbejde i Gambia i Afrika.
– Vi havde også planlagt et forfatterarrangement med den islandske forfatter Einar Már Guðmundsson i samarbejde med Ikast-Brande Bibliotek. Men for få minutter siden har jeg fået melding om, at det arrangement ikke bliver til noget på grund af nye rejserestriktioner, siger Helge Knorr.
Det får hende til at sige, at selv om man nu igen går i gang med kulturarrangementer, er det muligt, at man kan blive nødt til at lukke helt ned igen.
– Verden er jo usikker, så vi tør kun planlægge for en måned ad gangen. Vi har da mange spændende ideer på blokken, men det vil være halsløs gerning at fortælle for meget om noget, der måske ikke kan lade sig gøre, siger Helga Knorr og fortsætter:
– Det er helt sikkert, at vores store succes gennem mange år, nemlig fællesspisninger, ikke bliver til noget foreløbigt. Dels er det meget begrænset, hvor mange, der kan være med, og dels må der ikke være buffet, og vi kan ikke overskue at lave et arrangement med tallerken-servering, siger formanden for den udførende forening, der holder de fleste arrangementer i kulturhuset Den Gamle Biograf.

Kun plads til 60

Og der bliver også en række fysiske krav til kommende arrangementer i huset. Blandt andet må der kun være 60 deltagere i offentlige arrangementer i salen. Der bliver stillet 60 stole op, så de alle vender samme vej og med den foreskrevne afstand. Kommer der flere fra samme familie, må de sætte deres stole tættere på hinanden, men der bliver ikke plads til fere i lokalet af den grund.
– Vi vil i stor udstrækning kun sælge billetter på nettet, men nogle arrangementer som for eksempel jazzcafe er uden entré, og der må vi så stå i døren og tælle. Og når der så er kommet 60 ind, så lukker vi døren, siger Helga Knorr.
For huset betyder de nye corona-restriktioner også noget, blandt andet nye håndsprit-dispensere flere steder, skilte og afmærkninger på gulvet, hvor man kan risikere at stå i kø.
– Det skal vi nok få på plads, siger formanden for husets bestyrelse, Poul Møller.
– Det har da været træls for os, vi har haft lukket hele foråret og sommeren. Men vi har faktisk en rimelig udlejning i efteråret. Mange familiefester som barnedåb og konfirmationer fra foråret er jo blevet udsat, så de kommer nu. Det kan være, at vi ikke får så mange udlejninger til Kulturens Venner, men vi skal nok klare os, siger Poul Møller.
Han fortæller, at huset de senere år har styrket sin egenkapital, der er blevet moderniseret i køkkenet sidste år, og her i corona-pausen har husets frivillige lavet en meget omfattende hovedrengøring.

Underskud

– Vi har i foråret nok tabt i omegnen af 40.000 kr. Vi har også haft færre omkostninger, og vi har flere udlejninger i efteråret, end vi plejer, så vi vurderer, at vi kan komme ud af året med et underskud på omkring 25.000 kr. Det skal vi nok klare. Vi har fået tilbud om støtte fra kommunen og Erhvervsstyrelsen, men vi har svaret, at vi gerne vil bidrage til samfundsøkonomien ved ikke at trække på offentlige kasser, siger Poul Møller.
Normalt får kulturhuset hvert år et økonomisk tilskud fra Kulturens Venner. Faktisk er foreningen i sin tid oprettet med det formål at lave arrangementer, der betaler husleje i kulturhuset, så der er et økonomisk grundlag for, at Engesvang kan have et forsamlingshus, der kan lejes ud til familiefester.
– Det er ikke sikkert, at Kulturens Venner kan komme med en ekstra check til Den Gamle Biograf i år. Vi har ikke haft ret mange ekstra udgifter under coronalukningen, men vi har jo så heller ikke haft arrangementer, der kan give overskud, siger Helga Knorr, som tilføjer:
– Vi var noget famlende i starten af nedlukningen, men det endte selvfølgelig med, at vi aflyste alle arrangementer, inklusive fællesspisninger. Det gav nogle udfordringer, for vi havde i Brugsen solgt 70 spisebilletter. Vi forsøgte at kommunikere, at i en bestemt periode kunne man smide de ubrugte billetter i min postkasse, og så ville jeg sende folk pengene. Det har lært os, at når vi engang får fællesspisninger igen, så skal vi sælge billetter på nettet, så folk let kan få deres penge tilbage, hvis vi igen måtte komme ud for en situation som det, vi har været igennem her.
Både kulturhuset Den Game Biograf og Kulturens Venner har generalforsamling onsdag 26. august.