Besættelsestiden set med børns øjne

Torsdag er der premiere på en nyskrevet teaterforestilling, der bygger på øjenvidneberetninger fra egnen omkring Bølling Sø

Fire børn gengiver det glade budskab fra radioen 4. maj 1945, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Derefter springer de ned fra kasser og ud i fremtiden.

De sidste prøver på forestillingen Krigens Øjeblikke på Klosterlund, maj 2022. Foto: Hans Jørgen Hansen

Det er netop Engesvang-børns erindringer fra den følelsesladede majaften i 1945, der er grundlaget for den teaterforestilling, man kan se på Klosterlund Museum torsdag, fredag og lørdag, 5. – 7. maj.

Teaterforestillingen med 16 skuespillere og 20 korsangere har fået titlen Krigens Øjeblikke, da den udelukkende bygger på lokale øjenvidneberetninger fra besættelsestiden i og omkring Engesvang.

Se en video fra prøverne

Forestillingen var tænkt som en markering i maj 2020 af 75 året for befrielsen. Corona har flere gang forpurret planerne; men nu er alt klar. Skuespillere, korsangere, orkester, teknikere og instruktør Christina de Laurent er nu startet med prøver i den midlertidige teatersal, der er indrettet i tørveudstillingen på Klosterlund Museum.

De sidste prøver på forestillingen Krigens Øjeblikke på Klosterlund, maj 2022. Foto: Hans Jørgen Hansen

De to års udsættelse har irriteret tilrettelæggerne, men på den anden side er forestillingen måske mere aktuel end nogensinde, nu der igen er krig i Europa. Og der igen er kvinder og børn på flugt til Danmark, sådan som det også beskrives i forestillingen om flygtninge fra Tyskland, der søgte ly i Danmark, da de russiske tropper tog kontrol med den østlige del af Tyskland.

Der er planlagt i alt fire forestillinger. Arrangørerne oplyser, at der endnu er enkelte billetter til forestillingen lørdag aften, men de øvrige er udsolgt. Billetter køber man på Kulturens Venners hjemmeside.

Se flere billeder fra forestillingen ved at klikke her